Home Zakelijk Maakt het kantoorhokje een comeback?

Maakt het kantoorhokje een comeback?

0
Maakt het kantoorhokje een comeback?

Saaie kantoren

Het was het boegbeeld van de jaren 80 en 90. De kantoor ‘cubicle’ waar miljoenen werknemers werkten. Het werd als snel een beeld van de saaiheid monotone leven van werknemers in grote bedrijven die er een verschrikkelijke tijd hadden. Films zoals ‘Office Space’ en ‘Fight Club’ maakten het belachelijk. Deze vorm van werknmers van elkaar afscheidden komt in recentere jaren steeds minder voor. Veel nieuwe zogenaamde startups willen jong en hip zijn en richten dan zo ook de werkvloer zo in. Dit heeft geleid tot vele open werkvloeren. De gedachte is dat dit geen negatieve invloed heeft op de productiviteit maar in plaats daarvan samenwerking en creativiteit bevordert.

Desondanks begint het steeds duidelijker te worden dat er ook negatieve aspecten zijn aan open werkvloeren. Alhoewel een open werkvloer creativiteit en samenwerking bevordert is het nog maar de vraag of het de productiviteit bevordert. Gezelligheid is een belangrijk aspect van een bedrijf maar er moet natuurlijk ook gewerkt worden. In mijn tijd als consultant zie ik steeds vaker werknemers die op zoek gaan naar afgelegen plekjes op de werkvloer waar ze in alle rust hun werk kunnen doen. De open werkvloer heeft er namelijk ook toe geleid dat er meer heen en weer wordt gelopen naar de bureaus van andere werknemers. Dit is een van de redenen dat het klassieke kantoorhokje of de ‘cubicle’ binnen steeds meer bedrijven een comeback maakt.

Productiviteit en balans

Steeds meer onderzoeken geven weer dat het gebruik van hokjes ervoor zorgt dat de productiviteit vergroot wordt. Grappig genoeg is het vooral gebleken dat introverte persoon baat hebben bij afscheidingen rondom hun bureau. Deze mensen hebben een gevoel van veiligheid nodig om optimaal te functioneren. Deze afscheidingen kunnen van verschillend materiaal gemaakt worden. Als je zelf een bedrijf hebt en besluit om geheel of deels terug te gaan naar kantoorhokjes kun je het best mdf plaat gebruiken.

Het antwoord op de vraag of je bedrijf gebruik moet maken van kantoorhokjes of een open kantoor moet handhaven is zoals wel vaker, zoek de balans. Je kunt het beste een professionele kantoorruimte inplannen inhuren die je ruimte zo indeelt dat de productiviteit geoptimaliseerd wordt. Op deze manier is er zowel ruimte voor hoge productiviteit en geconcentreerd werken als dat er ruimte is voor samenwerking. Wanneer de meeste mensen in je bedrijf het liefst in een hokje werken dan kun je nog steeds samenwerking en gezelligheid bevorderen door bijvoorbeeld gezamenlijke lunches of meetings.