Home Blog Het mysterie achter zwarte rozen

Het mysterie achter zwarte rozen

0
Het mysterie achter zwarte rozen

Rozen staan voor mij gelijk aan valentijn. Een boeket van 50 rode rozen hoort elke vrouw op die dag te ontvangen.  Rood staat immers voor liefde. Witte bloemen zijn mijn persoonlijke favoriet. Misschien omdat ik die kleur associeer met het huwelijk en een bruiloft. Iets minder gezellige soort bloem, maar welke mij enorm intrigeert, zijn de zwarte rozen. Heel sfeervol zijn ze niet, maar wel enorm zeldzaam. Hoe komen zwarte rozen aan hun kleur?

De kleur van zwarte rozen

Allereerst wil in benadrukken dat zwarte rozen niet op een natuurlijke wijze aan hun kleur komen. Ze hoeven daarmee niet per definitie nep te zijn. Ze krijgen een bepaalde kleur behandeling waardoor ze zwart worden. De natuurlijkste roos die in de buurt komt van zwarte rozen, groeit in het zuiden van Turkije. Hier gaan hordes toeristen op af, als ze een bezoekje doen aan Turkije. De roos is inmiddels bedreigt en om uitsterving van deze zwarte rozen te voorkomen, worden de rozen nu gecultiveerd in serres die door computers worden bestuurd. Op deze manier wordt de temperatuur, schaduw en hoeveelheid water gecontroleerd.

Boodschap

De zwarte rozen geven niet bepaald een vriendelijke boodschap af. Ze worden al gauw geassocieerd met haat, kwaad en verdriet. Dit klopt ook wel een beetje. Deze rozen staan namelijk voor verlies en afscheid. Omdat de roos nog altijd als een prestigieuze en waardige bloem wordt beschouwd, passen zwarte rozen prima bij een waardig afscheid zoals een begrafenis.

Andere zwarte bloemen

Zwarte rozen zijn niet de enige zwarte bloemen die er bestaan. Zwart is een tijd geleden een opkomende kleur geweest in het tuininterieur. Er zijn dan ook steeds meer zwarte bloemen geïntroduceerd. Zwarte bloemen steken mooi af bij het groen en in fel zonlicht krijgen ze bijna een soort bruin paarse kleur.

Een andere zwarte bloem is de Tulipa ‘Black Hero’.  De Tulipa ‘Black Hero’ behoort tot de groep van dubbele late tulpen. In tegenstelling tot de zwarte rozen, hebben deze soort tulpen van nature een diep donkerbruine tot zwarte dubbele bloemen. Het mooiste aan deze bloemen vind ik de bijna fluweelachtige glans die de blaadjes hebben. De bloemen hebben veel water en zonlicht nodig. Wanneer ze licht kleuren, kun je ze weer verwijderen.

De meest donkere zwarte bloem die ik ooit heb gezien, is de Petunia ‘Black Velvet’. Ook deze bloem heeft een natuurlijke paarse en zwarte kleur. Deze bloemsoort heeft evenals de Tulipa ‘Black Hero’ , een fluweelachtige uitstraling. Ik vind de Petunia misschien nog wel de mooiste..