Home Reizen De verschillende vormen waarop je gebruik kunt maken van leasen 

De verschillende vormen waarop je gebruik kunt maken van leasen 

0
De verschillende vormen waarop je gebruik kunt maken van leasen 

Als je van plan bent om een auto te gaan kopen, is de kans aanwezig dat je niet in één keer het volledig bedrag van de auto kunt of wilt betalen. Er zijn daarom verschillende manieren waarop jij deze auto kan financieren. Er zijn grote verschillen tussen de verschillende vormen van leasen en het is ook belangrijk dat je deze kent. Zonder de verschillen te weten, kun jij niet zelf beslissen wat het beste is voor jou in je huidige situatie. 

 

Wat is leasen nu eigenlijk?

Leasen is een speciale vorm van huur die je voornamelijk gebruikt bij het huren van een auto voor langere tijd. Je kunt verschillende vormen gebruiken van leasen. Bij de ene vorm van leasen zul je uiteindelijk eigenaar worden van de auto, terwijl dit bij andere vormen niet zo is. Het verschil bij huren is dat een verhuurbedrijf een auto in een bepaalde klasse garandeert. Een leasebedrijf garandeert echter de specifieke auto die je kan gaan gebruiken en niet alleen de klasse. In een leasecontract wordt er vastgelegd voor welke periode je de auto gaat leasen en tegen welk bedrag. De afspraken die in het leasecontract worden gemaakt kunnen verschillende vormen aannemen. 

 

Het gebruiken van financiële lease

Er zijn twee vormen die eigenlijk de basis zijn van alle leasevormen waar je uit kunt kiezen. De eerst van deze twee vormen is financiële lease. Dit houdt in dat je krediet leent van een leasenemer en de auto ook op naam staat van de onderneming die leaset. Jij bent dus als werkgever en ondernemer verantwoordelijk voor de schade en verzekeringen van de auto. De leasemaatschappij schiet de kosten voor het autogebruik voor en zal maandelijks een terugbetaling vragen met een bepaald percentage rente. Het risico hiervan is dat je dus zelf zaken als onderhoud en verzekeringen moet betalen. Daarnaast draagt de leaser het economische risico van de auto. 

 

Het gebruiken van operationele lease

De tweede vorm van leasen is de operationele lease, ook wel de private lease genoemd. Bij deze vorm van leasen is de auto het bezit van de leaser en de leasemaatschappij.  Je hoeft hierdoor niet de verzekeringen en onderhoud te betalen. Wel heeft dit als  gevolg dat je de auto niet als bezit op je balans van de onderneming mag zetten. De kosten van een lease-auto worden bij deze variant gewoon via de winst- en verliesrekening geboekt.