Home Wonen Verschillende soorten rolluiken en zijn eigenschappen

Verschillende soorten rolluiken en zijn eigenschappen

0
Verschillende soorten rolluiken en zijn eigenschappen

Rolluiken in huis zijn niet alleen handig om schaduw te creëren of zon tegen te gaan, ook kan je het gebruiken om meer privacy in de woning te creëren of om energie te besparen. Ook schaduw op bijvoorbeeld je terras, tuin of patio bereik je eenvoudig door middel van een rolluik. 

Wat zijn rolluiken?

Een rolluik is een afsluiting van ramen, deuren of een andere opening in een gebouw of ruimte. Dit rolluik kan voor, of achter de af te sluiten opening aangebracht kan worden.

Functie van rolluiken

Een rolluik kan je gebruiken voor verschillende soorten doeleinden. Zo zijn er rolluiken beschikbaar die inbraak tegengaan, of rolluiken die voor schaduw zorgen. Een rolluik kan tegen inbraak is vaak ook bestendig tegen warmte. Deze rolluiken zijn ook ideaal voor mensen die graag in een compleet donkere kamer willen slapen. Het rolluik laat echte vorm van licht achterwege. Wanneer je een rolluik voor enkel het schaduw aspect aanschaft kies je vaak voor rolluiken die mooi bij de woning staan. Veel rolluiken zijn beschikbaar in de standaard RAL kleuren, echter zijn er hier ook andere mogelijkheden in. 

Soorten rolluiken

Je hebt 3 soorten rolluiken, een opbouwrolluik, een inzet rolluik of een inbouwrolluik. Inbouwrolluiken worden voornamelijk gebruikt bij nieuwbouwwoningen, omdat er bij bestaande woningen vaak delen van de muur gesloopt dienen te worden. Opbouwrolluiken komen dan ook het meeste voor. Het materiaal waar rolluiken van gemaakt worden is vaak aluminium of kunststof, afhankelijk van het doel. Zo zal een rolluik tegen schaduw van kunststof zijn, terwijl een rolluik tegen inbraak van aluminium is. Kunstof is hierin ook de goedkopere optie, echter gaat alluminium langer mee. In de bediening van rolluiken zijn ook verschillen. Zo kan je tegenwoordig kiezen voor rolluiken die bediend worden door een afstandsbediening of zelfs een app via de smartphone. Heb je wat minder budget of vind je dit niet nodig, kan je ook kiezen voor een ouderwetse slingerstok waarmee je via een touw of een stok het rolluik kan optrekken of laten zakken. Een schakelaar wordt ook wel is gebruikt hiervoor. 

Screens

Rolluiken die tegenwoordig erg populair zijn, zijn screens. Dit is een tegenligger van het zonnescherm. Met screens dek je het gehele raam af, sommige screens kun je zelf kantelen voor het zonnescherm effect. 

Rolluiken zijn er dus in verschillende soorten, en elke soort heeft weer een ander effect. Afhankelijk van het gewenste effect kies je dus een rolluik. Natuurlijk wel helemaal in de stijl van jouw woning ;).