Home Lifestyle Waarom duurzame palmolie enorm belangrijk is 

Waarom duurzame palmolie enorm belangrijk is 

0
Waarom duurzame palmolie enorm belangrijk is 

Westerse landen maken enorm veel gebruik van palmolie. Palmolie is namelijk een goedkoop en beter alternatief voor andere soorten plantaardige oliën. Palmolie tref je tegenwoordig aan in veertig tot vijftig procent van de producten in de supermarkt. In een drogisterij is het percentage nog hoger want vrijwel alle producten daar bevatten palmolie. Iedereen kent de verhalen van wat voor effect palmolie op onze wereld heeft. Gelukkig is hier verandering in gekomen door duurzame palmolie. Waarom duurzame palmolie enorm belangrijk is, vind je in dit artikel. 

Westerse landen accepteren alleen duurzame palmolie 

Importeurs en handelaren uit westerse landen willen alleen duurzame palmolie hebben. Dit is niet alleen goed voor het imago van hun bedrijf, maar ook beter voor de wereld en de handelaren kunnen meer verdienen aan duurzame palmolie omdat dat duurder is. Het is voor jou heel moeilijk te achterhalen of palmolie duurzaam geproduceerd is of niet, maar voor een importeur of een handelaar is dit vrij eenvoudig. Zij werken alleen met plantages en boeren die aan bepaalde eisen voldoen en ook certificaten hebben behaald. 

Er verdwijnt steeds minder bos 

In Brazilië is er de afgelopen jaren enorm veel oerwoud verdwenen om plaats te maken voor het kweken van palmoliebomen. Dit is erg jammer want het gaat waarschijnlijk honderden tot duizenden jaren duren voordat het bos weer is hersteld. Helaas kunnen we de tijd niet terugdraaien en daarom hebben westerse landen verplicht gemaakt dat er alleen duurzame palmolie geïmporteerd mag worden. Dit heeft ervoor gezorgd dat plantages niet zijn gaan uitbreiden want duurzame palmolie mag alleen het label duurzaam krijgen als er geen nieuw oerwoud gekapt wordt. Er zijn verschillende internationale instanties die hier constant toezicht op houden. 

De boeren kunnen zich ontwikkelen en krijgen een betere prijs 

Boeren die palmolie produceren verdienden in het verleden veel te weinig voor het werk dat ze doen. Dit heeft ermee te maken dat er allerlei partijen waren die stelselmatig de boeren uitbuitten. Westerse landen willen tegenwoordig alleen palmolie rechtstreeks van een boer of een plantage kopen. Door sustainable palm oil krijgen boeren een betere prijs voor hun palmolie en kunnen boeren zich beter ontwikkelen en bijvoorbeeld hun kinderen naar school sturen. Daarnaast zijn er ook westerse bedrijven die in producerende landen boeren helpen met de ontwikkeling van hun leven. Dit is allemaal mogelijk door duurzame palmolie en daarom is duurzame palmolie enorm belangrijk.