Home Tech Volg de ontwikkelingen van Mobility as a Service

Volg de ontwikkelingen van Mobility as a Service

0
Volg de ontwikkelingen van Mobility as a Service

Mobility as a Service is een steeds meer voorkomende term in de vervoersbranche. Het zou weleens een ontwikkeling kunnen zijn die de vervoersbranche flink op zijn kop gaat zetten. Mobility as a Service houdt in dat je vervoer van A naar B integraal gaat aanbieden op een online platform. Je hoeft niet meer zelf de vervoersvorm te selecteren, maar de beste vervoersvorm wordt voor jou geselecteerd aan de hand van de vervoersbehoefte die je hebt aangegeven. De vraag is dan ook niet of Mobility as a Service er komt maar meer wanneer en hoe. Hoogste tijd om hier meer over te lezen.

Mobility as a Service; Mobiliteitsoplossing gebaseerd op de vraag

Mobility as a Service is gebaseerd op veel meer denken vanuit de vervoersbehoefte. In plaats van aanbod gebaseerd op de vervoersvorm biedt Mobility as a Service de mogelijkheid om vervoersoplossingen integraal aan te bieden. Je moet van A naar B en het online platform kijkt welke vervoersvormen je het beste kunt inzetten. Met de bus richting station, met de trein naar station X en van daaruit een fiets huren om op plaats van bestemming te komen. Met daarbij de mogelijkheid om deze vervoersvormen direct te boeken. Het daadwerkelijk implementeren van deze oplossing zou een absolute doorbraak zijn in de vervoersbranche. Als je een bedrijf hebt in deze branche dan is het ook absoluut van belang om deze ontwikkeling op de voet te volgen en waar kan aan te haken bij samenwerkingsverbanden die zich daarmee bezig houden. Als je te laat bent dan kan het zijn dat je de Mobility as a Service boot mist. Mocht het een breed gedragen oplossing worden dan kan dat de continuïteit van je bedrijf behoorlijk in gevaar brengen. Je bent immers niet meer zichtbaar voor diegene die een integrale vervoersoplossing zoeken.

Wat is er nodig om van Mobility as a Service een succes te maken?

De techniek is er reeds. Op kleinere schaal wordt het ook al ingezet. Maar waarom is deze integrale oplossing er dan nog niet voor het grote publiek? De complicerende factor zit in het aantal partijen wat met elkaar zal moeten samenwerken om er echt een toegankelijke integrale vervoersoplossing van te maken. En waar meerdere partijen zijn, zijn meerdere belangen en kan het even duren voordat iedereen dezelfde richting op kijkt. En in die fase zit Mobility as a Service. Er zijn meerdere initiatieven om verschillende partijen met elkaar te verbinden en er worden ook stappen gezet. Het blijft wel spannend wanneer Mobility as a Service toegankelijk wordt voor iedereen.