Home Lifestyle Waarom we massaal aandelen zijn gaan kopen

Waarom we massaal aandelen zijn gaan kopen

0
Waarom we massaal aandelen zijn gaan kopen

Aandelen kopen in de pandemie, een goed idee?

Verveeld thuis zittend, hebben veel mensen hun intrede gedaan op de aandelenmarkt. Enerzijds om een slag te slaan uit de pandemie, anderzijds simpelweg voor entertainment.

Maar veel individuele investeerders hebben niet het vermogen, tijd of geduld om echt geld te verdienen en mogelijke verliezen te dekken door de koop en verkoop van dag aandelen, aldus een aantal financiële experts.

Aandelen tegen verveling

Handelen in aandelen is een populaire hobby geworden sinds de pandemie de wereld in lockdown houdt. Niet alleen de activiteit op de beurs, maar ook sommige koersen zijn razend snel gestegen, evenals het gebruik van behulpzame apps.

Voor veel mensen voelt het beleggen in aandelen as een manier om misgelopen inkomsten te vervangen. Ook hebben mensen extra tijd om te besteden. Tenslotte zijn er veel advertenties gericht aan nieuwkomers op de dag aandelen markt.

Backfire

Maar op korte termijn proberen te profiteren van de pandemie door aandelen te kopen en verkopen van individuele bedrijven kan eenvoudig ‘backfiren’, aldus de financiele experts. Mensen zijn natuurlijk makkelijk verleidt door succesverhalen. Makkelijk geld verdienen door grote koersstijgingen. Ze lijken te vergeten dat deze enorme koersstijgingen net zo makkelijk om kunnen slaan tot enorme koersdalingen. En dat kan leiden tot een groot verlies.

Grote winnaars én verliezers

Tijdens deze pandemie zijn er een aantal grote winnaars en verliezers geweest. En wie aan het begin van de pandemie dacht 'ik moet aandeel postnl kopen ', zal niet klagen. Ook bedrijven als Take Away, Zoom, NVidia zijn enorm gestegen. Aan de andere kant zijn er grote verliezen geleden op de oliemarkt en de vliegindustrie. Wie aandelen bezig van een bedrijf dat hard wordt geraakt door de pandemie, staat nu voor de keuze of zijn aandeel tegen een lagere koers te verkopen dan de initiële aankoopprijs, of het risico te lopen dat het bedrijf failliet gaat en helemaal niets meer te vangen.

Easy money

De populariteit van aandelen kopen is ook deels te verklaren uit ‘fear of missing out’. Niemand wil van een vriend horen dat hij of zij slapend zijn vermogen heeft verdrievoudigd door een koersstijging van Zoom. Dit soort succesverhalen werken erg overtuigend om twijfelende mensen de markt op te krijgen. En worden om precies die reden daarom vaak verteld.

Gokken

Maar pas op: niemand heeft een kristallen bal. Er is geen manier om te voorspellen of de koers van een bedrijf zal stijgen of dalen. We zijn veel te vaak bezig met proberen een toekomst te voorspellen die niet te voorspellen is. Ook ogenschijnlijk stabiele koersen, zoals van grote bedrijven zoals Tesla of Apple, kunnen af en toe rare sprongen maken. Dag aandelen is in feite decadent gokken, niet investeren.