Als je wilt gaan starten met het beleggen op de financiële markten, dan het is handig om eens te kijken naar ETF’s. ETFs zijn fondsen die in verschillende aandelen investeren. Vaak zijn dit honderden aandelen van de grootste bedrijven van een bepaald land. Een voorbeeld hiervan is S&P 500. Dit is een fonds dat belegt in de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten. Als je dus een aandeel van S&P 500 aanschaft, dan bezit je een klein gedeelte van de 500 grootste bedrijven van Amerika. In Nederland hebben we de AEX en dat is een fonds dat belegt in 25 van de grootste bedrijven van Nederland. 

 

Waarom beleggen in een ETF?

Beleggen in een ETF is een relatief veilige manier van beleggen. Je belegt namelijk niet in een bedrijf, maar vaak in tientallen tot honderden verschillende bedrijven. Hierdoor spreid je automatisch het risico en dat is erg belangrijk. Je wilt namelijk niet op één paard gokken en hierdoor je inleg verliezen. Houd er wel mee dat geen enkele belegging veilig is aangezien je alsnog je geld kan verliezen als je een fout maakt of als de aandelenmarkt crasht en je verkoopt direct. 

 

Starten met het beleggen in een ETF

Wanneer je wilt beleggen in een ETF, is het erg belangrijk dat jij voldoende informatie opzoekt over de verschillende ETF’s. Je moet namelijk weten wat een ETF precies is en waar een ETF op gebaseerd is. Ook moet je natuurlijk weten welke bedrijven te vinden zijn in een bepaalde ETF. Wanneer je weet hoe een ETF werkt en in elkaar zit, is het tijd om een account aan te maken bij een bekende broker. Een broker gaat namens jou op de financiële markt handelen. Het is helaas niet mogelijk om zelf toegang te krijgen tot de financiële markt aangezien dat alleen voor grotere bedrijven is weggelegd. Het is verstandig om eerst een demo account aan te maken voordat je van start gaat met het beleggen van echt geld. ETF beleggen kent zoals elke belegging risico’s en je kan dus je inleg verliezen. 

 

Is de AEX wel winstgevend?

Veel mensen vinden de AEX niet winstgevend en slaan deze ETF vaak over. Dit is onjuist aangezien de waarde van de AEX de afgelopen twintig jaar al een aantal keren is vermenigvuldigd. Het gaat niet zo snel als op de Amerikaanse beurs, maar AEX beleggen is hierdoor wel weer een relatief veilige belegging.